Zápis detí do MŠ 09.05.2022

14.04.2022 11:48

Oznámenie o zápise detí do MŠ

https://www.zmos.sk/statna-skolska-inspekcia-prijimanie-deti-do-materskej-skoly-oznam/mid/405616/.html#m_405616

            Riaditeľstvo MŠ  Bystrická cesta 1991/70 v Ružomberku oznamuje, že sa dňa 09. mája 2022 od 7:00 do 15:00 hodiny uskutoční zápis do Materskej školy Bystrická cesta 1991/70 v Ružomberku na nový školský rok 2022/2023.

Všetky 3-5 ročné deti, ktoré doposiaľ dochádzajú do MŠ Bystrická cesta v Rk automaticky, bez opätovného zápisu, pokračujú v predprimárnom vzdelávaní v našej MŠ. 

Podmienky zápisu:

Do materskej školy môžu zapísať zákonní zástupcovia dieťa:

  1. vo veku od troch do šiestich rokov,
  2. len výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku.

Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2022 je predprimárne vzdelávanie od 01.09.2022 povinné. Dieťa, ktoré súčasne navštevuje materskú školu a do 31. 08. 2022 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky od 1. septembra 2022 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

Do MŠ budú od 01.09.2022 naďalej dochádzať deti, ktorým riaditeľka materskej školy vydá Rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ.

Zápis detí do MŠ budeme organizovať podľa pokynov zriaďovateľa Mesta Ružomberok.

Forma a priebeh zápisu:

  • rodič (zákonný zástupca) vyplní Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ – buď elektronický formulár, alebo formulár na vytlačenie, ktorý si stiahne zo stránky MŠ https://ms-tehelna.webnode.sk alebo z www.ruzomberok.sk (vľavo: Formuláre a tlačivá, Oddelenie školstva a športu);
  • vyplnenú žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ môže rodič podať:
  • elektronickou formou na adresu MŠ: tehelna.ms@gmail.com. Žiadosť zaslaná elektronicky musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami dieťaťa a naskenovaná;
  • osobne riaditeľstvu MŠ Bystrická cesta 70 (pod skalami) v Ružomberku - žiadosť musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami dieťaťa (podľa rodného listu);

Podľa § 59 ods. 6 školského zákona môže zákonný zástupca materskej škole doručiť žiadosť aj prostredníctvom:

  • a) elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy[1]) alebo
  • b) elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.[2]),
 
  • elektronická či tlačená forma žiadosti musí byť aktuálne potvrdená všeobecným lekárom pre deti a dorast o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa, s údajmi o povinnom očkovaní.
  • podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na žiadosti do MŠ vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa (podľa rodného listu). Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

- jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu), 

- jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo

- vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2

Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy (príloha č. 3).

Ak bude počet zapísaných detí do materskej školy vyšší, ako je možné prijať v zmysle §28ods. 9 zákona č. 245/2008 Z.z., riaditeľka MŠ rozhodne o prijatí podľa nasledovných ostatných podmienok prijímania detí do MŠ Bystrická cesta 1991/70 v Ružomberku:

  • prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné (predtým to boli deti rok pred plnením školskej dochádzky) a to zo spádovej oblasti materskej školy, v odôvodnených prípadoch aj mimo spádovej oblasti materskej školy, napr. prechodný pobyt, zamestnanie v blízkosti MŠ, a pod.,
  • prednostne sa prijímajú deti s pokračovaním plnenia povinného predprimárneho vzdelávania (predtým s odkladom PŠD) a to zo spádovej oblasti materskej školy, v odôvodnených prípadoch aj mimo spádovej oblasti materskej školy , napr. prechodný poby zamestnanie v blízkosti MŠ, a pod.,
  • následne sa prijímajú deti podľa poradia:
    • deti, ktoré k 31. decembru dovŕšia vek päť rokov, 
    • deti, ktoré k 31. decembru dovŕšia vek štyri roky, 
    • deti, ktoré k 31. decembru dovŕšia vek tri roky, 
    • v osobitných prípadoch možno žiadosti o prijatie vyhovieť bez použitia predchádzajúcich kritérií, napr. prednostne budú prijaté deti, ktorých súrodenci už dochádzajú do danej MŠ.
    • Na tieto deti sa nevzťahuje podmienka spádovej oblasti podľa trvalého pobytu.
  • deti od dovŕšenia dvoch rokov veku sa môžu prijať len výnimočne, ak to umožní kapacita a podmienky materskej školy,
  • deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami MŠ neprijíma, nakoľko nemá vytvorené zodpovedajúce podmienky.

V závislosti od aktuálnych kapacitných možností konkrétnej materskej školy riaditeľka rozhodne od 15. do 30. júna 2022 o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy, ak má k dispozícii všetky podklady pre rozhodnutie, v odôvodnených prípadoch rozhodne o prijatí dieťaťa na adaptačný pobyt alebo na diagnostický pobyt. 

Kompetenciu rozhodovať o prijímaní detí do materskej školy majú riaditelia materských škôl podľa § 5 ods. 14 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. Vzhľadom na to, že od 1. januára 2022 riaditelia materských škôl rozhodujú podľa Správneho poriadku, dieťa je „reálne“ prijaté na predprimárne vzdelávanie až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o prijatí.

Do MŠ budú od 01.09.2022 naďalej dochádzať deti, ktorým riaditeľka materskej školy vydá Rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ.

Podkladom pre rozhodnutie riaditeľky MŠ vo veci pokračovania plnenia povinného predprimárneho vzdelávania je podľa § 28a ods. 3 školského zákona vždy predloženie:

RMŠ

Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ_na vytlačenie.doc (174,5 kB)

Oznámenie o zápise detí do MŠ Bystrická cesta 70 v Ružomberku.pdf (645942)

Informovany_suhlas_pokracovanie v plneni PPV

Usmernenie k prijímaniu detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy na školský rok 2022/2023 a päť príloh: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-predprimarne-vzdelavanie-do-materskej-skoly-na-skolsky-rok-20222023/


[1]) § 11 zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov(zákon o e-Governmente)v znení neskorších predpisov.

[2]) Čl. 3 ods. 12 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady(EÚ) č. 910/2014 z 23. júla 2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zrušení smernice 1999/93/ES (Ú. v. EÚL257, 28. 8. 2014).

Písomné vyhlásenie len 1 rodič.docx (20710)
Písomné vyhlásenie len 2 rodičia.docx (19621)
 

—————

Späť


Kontakt

riaditeľka materskej školy: PaedDr. Ivica Ondrušková, PhD.

Materská škola Bystrická cesta 1991/70, 034 10 Ružomberok

+421 914 135 586