NÁVRAT DETÍ do MŠ od 08.02.2121

06.02.2021 09:37
NÁVRAT DO ŠKÔL: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-aktualizovany-k-8-2-2021/?fbclid=IwAR2iEEvXR1ZM18eIVv3uXujzYLeTjgiFMRUOwbohG3wEMrlyoEp-OGlc8dI

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodol takto:

S účinnosťou od 8. februára 2021 v súlade s podmienkami uvedenými v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 77 z 5. februára 2021, ak to prevádzkové podmienky umožňujú 1. obnovuje školské vyučovanie v a) materských školách, ... (https://www.minedu.sk/data/att/18657.pdf)

Od 8. februára 2021 prebehne v súlade s Covid automatom a rozhodnutiami epidemiologov otvorenie aj našej MŠ Bystrická cesta v Ružomberku. Na základe uznesenia vlády a vyhlášky ÚVZ bude potrebný negatívny test zamestnanca a zákonného zástupcu dieťaťa.

 

Pri príchode do MŠ je povinný každý rodič preukázať potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní a vyplniť nové čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti: ČV.docx (21983)

 

Dávam do pozornosti vetu v závere "čestného vyhlásenia o bezinfekčnoti", ktoré pre rodičov MŠ vyhotovilo Ministerstvo školstva VVaŠ SR 

„Kópia potvrdenia o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo potvrdenie negatívneho výsledku antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie alebo potvrdenie o výnimke."

Rozhodnutie: https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou.../

Manuál k otvoreniu: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-aktualizovany.../

Uznesenie vlády: https://rokovania.gov.sk/RVL/Resolution/19043/1

Otvorené môžu byť taktiež špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ). Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl (SŠ), základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. Informoval o tom v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling . Situácia v regiónoch sa podľa ministra líši a v prípade rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a zhodnotenia nepriaznivej epidemiologickej situácie nemusí byť škola otvorená. "To znamená, že keď od 8. februára spúšťame školskú prevádzku, spúšťame do platnosti aj školský semafor, ktorý fungoval od začiatku roka. To znamená, že ak niekde bude situácia vážna a niekde už aj je, tak RÚVZ môže v danom meste alebo okrese prerušiť vyučovanie, pre mesto Ružomberok RÚVZ dal súhlas s otvorením škôl od 8.2.2021!

Ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať a dieťa nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme, rodičom však nebude v tomto prípade preplácaná OČR," zdôraznil minister: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-odvody/pandemicke-osetrovne-od-8-februara

Rodičia budú podpisovať čestné vyhlásenie, že majú negatívny test, a v prípade, že nebude pravdivé, budú podľa Gröhlinga niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová povedala, že rozhodnutie pustiť deti do škôl vôbec nebolo jednoduché vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Poprosila rodičov, učiteľov a zriaďovateľov, aby k otvoreniu škôl pristupovali veľmi zodpovedne. Poznamenala, že si uvedomujú aj riziká. Minister školstva nevylučuje, že školy sa opäť zatvoria. "Možno v priebehu dvoch, troch, štyroch týždňov nastane situácia, že budeme opäť školy zatvárať," povedal Gröhling. Tomuto scenáru sa však podľa jeho slov budú snažiť vyhnúť.

 

 

—————

Späť


Kontakt

riaditeľka materskej školy: PaedDr. Ivica Ondrušková, PhD.

Materská škola Bystrická cesta 1991/70, 034 10 Ružomberok

+421 914 135 586