13.06.2011 Deň detskej radosti

13.06.2011 21:44

Rada školy s vedením Materskej školy - Bystrická cesta a taktiež so Súkromným školským strediskom záujmovej činnosti v Ružomberku organizovala 13.06.2010 ku Dňu otcov spoločné popoludnie detí, rodičov a zamestnancov MŠ spojené s rôznymi zábavnými súťažami, posedením pri ohníku a opekaním rôznych dobrôt. 

História sviatku:

    Tretia júnová nedeľa je sviatkom Dňa otcov. Existuje niekoľko verzií o tom, kde a kto po prvý raz slávil tento sviatok. Jedna z nich hovorí, že to bolo v roku 1910 v Spokane, v štáte Washington v USA. Iniciátorkou myšlienky bola Sonora Smart Doddová, ktorú vychoval po matkinej smrti sám otec - Henry Jackson Smart. Bol veteránom občianskej vojny a po smrti svojej mladej ženy sám vychoval šesť detí. Nahradil im lásku oboch rodičov a bol príkladom obetavosti a starostlivosti. Tento muž sa narodil práve v júni a preto sa jeho dcéra rozhodla mu zasvätiť prvý Deň otcov. V tento deň sa konala zvláštna omša, ktorá bola venovaná otcom.                                                                                        Od tých čias sa tretia júnová nedeľa slávila ako Deň otcov v štáte Washington a neskôr aj v ďalších štátoch USA. V roku 1924 prezident Calvin Coodlidge vyhlásil tretiu júnovú nedeľu za Deň otcov s cieľom upevniť vzťahy medzi otcami a deťmi a vplývať na otcov, aby si pripomínali svoje povinnosti. 

    Ak deti nemôžu byť v tento deň so svojimi otcami, posielajú im pozdravy. Kvetmi tohto dňa sú ruže. Červené sa dávajú živým otcom a biele na uctenie pamiatky zomrelých otcov.

    O skutočne príjemnú a radostnú atmosféru slnečného dňa sa postarali rodičia detí dochádzajúcich do MŠ: doc. Rusnáková, PhD., p. Macková, p. Macko, p. Vajzer, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Súkromnému školskému stredisku záujmovej činnosti v Ružomberku ďakujeme za materiálno-technické zabezpečenie v podobe dvoch exteriérových školských tabúľ, vedeniu Slovenskej sporiteľni a.s. v Ružomberku ďakujeme za sponzorstvo v podobe sladkostí, balónikov, pasteliek, kvartiet a iných drobností.

(fotodokumentácia sa pripravuje)

—————

Späť


Kontakt

riaditeľka materskej školy: PaedDr. Ivica Ondrušková, PhD.

Materská škola Bystrická cesta 1991/70, 034 10 Ružomberok

+421 914 135 586