28. 02. 2012 a 29. 02. 2011 Návšteva Mestskej knižnice v Ružomberku

29.02.2012 23:02

V dňoch 28. 02. 2012 a 29. 02. 2011 deti II. a III. triedy navštívili Mestskú knižnicu v Ružomberku. Deti III. triedy mali šťastie, nakoľko v knižnici stretli známu slovenskú herečku Magdu Vašáryovú, ktorá deťom predstavila knihy a v nich ľúbozvučnú slovenčinu svojským, profesionálnym spôsobom. Deti tak na elementárnej úrovni získali:

 
1. vedomosti: o rozmanitosti kníh, o druhoch knižnej literatúry, o možnostiach starostlivosti o knihy; o rozmanitostiach sveta, ktoré približujú encyklopédie; o pracovných činnostiach, ktoré vykonávajú pracovníci v knižniciach; o základnom posolstve rozprávok: 
 
  • víťazstvo dobra nad zlom,
  • pravdy nad klamstvom,
  • putovanie hrdinu za šľachetným cieľom,
  • prekonávanie prekážok a ťažkostí,
  • večný optimizmus;
 
2. schopnosti: na základe pozorovania práce knihovníčky pomenovali a opísali rôzne druhy jej práce, zdôvodnili a zhodnotili jej význam; rozlíšili rôzne žánre kníh, prezerali si literatúru, objavili poučenie a inšpiráciu k svojmu konaniu; tvorivo dorozprávali začatý príbeh; rozoznali postavu z príbehu, opísali jej charakterové vlastnosti, výtvarne znázornili charakteristické črty postavy (Popoluška, Maruška ... Vv); určili počty objektov v rozprávkach (počet izieb, počet trpaslíkov);
 
3. pozitívne postoje: ku knihám, k šetrnému zaobchádzaniu s nimi; k ich rôznorodosti, k ich čítaniu, k voľnej reprodukcii rozprávok, príbehov, k ich stvárneniu rôznymi výrazovými prostriedkami, k hodnoteniu svojich  charakterových vlastností, i vlastností postáv v rozprávkach; k spoločensky prijateľným vzorcom správania sa v knižnici. 
 

Žuffová, J.: Moja obľúbená kniha

Kniha nemôže chýbať pri rozvíjaní osobnosti dieťaťa. V rámci mesiaca knihy sme sa  v 3. triede zamerali na poznávanie rozprávok podľa ilustrácií,  podľa úryvku, na poznávanie rozprávkových a skutočných postáv.  Kreslili sme rozprávkové bytosti, prezerali sme si knihy v našej knižnici, boli sme na návšteve mestskej knižnice.  Deti si urobili  obal na knihu, do ktorej potom nakreslili tetu knihovníčku a svojho rozprávkového hrdinu.  Vo štvrtok  si deti priniesli  svoje obľúbené knihy, ktoré kamarátom predstavili  a prezradili, ktorá rozprávka alebo ktoré ilustrácie sa im najviac páčia.  Na záver deti predstavili aj knihu, ktorú si sami vyrobili a vypočuli si bájku „Havran a líška“ z knižky Rozprávky z lesíka.

 
 
 

 

—————

Späť


Kontakt

riaditeľka materskej školy: PaedDr. Ivica Ondrušková, PhD.

Materská škola Bystrická cesta 1991/70, 034 10 Ružomberok

+421 914 135 586